Kendini doğaya adamış ödüllü yayıncı ve doğa tarihçisi David Attenborough, “Gezenimizden Bir Yaşam” isimli kitabında, bugün yaşadığımız gibi yaşamayı sürdürürsek önümüzdeki yıllarda başına gelebileceklerin tahminlerini yürüttü.
2030’lar
Amazon yağmur ormanları orijinal alanının %75’ine gerileyecek. Halen oldukça geniş bir alan anlamına gelse de azalan bitki örtüsü nedeniyle orman, yağmur bulutlarının besleyecek kadar nem üretme yetisini kaybedecek.
Dünya üzerinde bilinen her on türden birine ev sahipliği yapan Amazon havzasındaki ölüm, biyoçeşitliliğin azalmasına ve sayısız yerel türün yok olması anlamına geliyor.
Dünyanın bir diğer ucundaki Kuzey Buz Okyanusu tamamen buzsuz kalacak ve gezegeni soğutma yetisini kaybedecek.
2040’lar
Kuzey Kanada, Rusya ve Alaska’daki buzların erimeleri gezegeni daha da sıcak bir hale getirecek. Bu da milyarlarca metreküplük akışkan toprağın daha düşük rakımlara doğru harekete geçmesine, devasa toprak kaymaları ve çok geniş çaplı sellere neden olabilir.
Böyle bir durum, yaban hayatının ve burada yaşayan insanların bölgeyi terk etmesine neden olabilir.
2050’ler
50’lere gelindiğinde okyanusların bütünü, vahim bir çöküşe neden olacak kadar asitlenmiş hale gelecek. Bundan da hiç kuşkusuz ki deniz ekosisteminin en kırılganı olan mercan resifleri etkilenecek.
Bu, aynı zamanda, balıkçılık ve balık çiftliklerinin de sonu demek olabilir. Tarih boyunca bizi beslemiş bir protein kaynağı bu şekilde hayatlarımızdan silinmeye başlayacak.
2080’ler
80’lere gelindiğinde karalardaki gıda üretimi bir kriz noktasına varabilir. Kilit önemdeki hasatlar, yüzyıldır sürdürülen ve aşırı gübre kullanılan yoğun tarım faaliyetleri nedeniyle tükenmiş hale gelecek.
2100’ler
Yirmi ikinci yüzyıl küresel çapta bir insanlık kriziyle başlayabilir; tarihteki en büyük zorunlu insan göçü. Grönland ve Antarktika’daki eriyen buz kütleleri deniz seviyesinde 0,9 metrelik bir artışa neden olacak. Rotterdam, Ho Chi Minh ve Miami ve daha birçok kendi yükselen sulara karşı savunmak imkansız hale gelecek.
Ancak en büyük sorun, tüm bu olaylar burada anlatıldığı gibi gerçekleşirse gezegenimiz 4°C derece daha sıcak olacak. Bunun anlamı dünyadaki insan nüfusunun dörtteki birinden fazlası, yıllık sıcaklık ortalaması 29°C üzerinde olan bölgelerde yaşamak durumunda kalabilir.