Göknil Bigan - Founder of Giyi

Göknil Bigan - Founder of Giyi

''Benim için bilinçli ve sürdürülebilir yaşam günlük dilden ve davranışlardan başlıyor.''
Göknil Bigan Founder of Giyi

Biraz kendinden bahseder misin?

Ankaralıyım. Çocukluğumda zanaatkar kadınların arasında giysilerin özenle dikildiği ve değerinin bilindiği bir ailede kendi tasarımlarımı yapma hayaliyle büyüdüm. Uzun yıllar kurumsal hayatta çalıştıktan sonra annelikle birlikte iş hayatına ara verdim.

Benim gibi doğru yerden işe dönmekte zorlanan kadınlara destek olmak için çalışan Yeniden Biz Derneği’ni birkaç arkadaşımla birlikte kurduk. Sosyal girişimcilikle tanıştığım ve kadın güçlendirme konusunda çalıştığım bu dönem meğer yavaş yavaş Giyi yolunu açıyormuş.

Giyi nasıl doğdu?

Giyi, yıllardır biriktirdiklerimin güzel bir karışımı aslında. Tek kullanımlık değil, hikayesi olan, kaliteli değeri bilinen kıyafetlerin özlemiyle Giyi yoluna çıktım.

Sosyal girişimcilik, kurumsal tecrübe, kadın güçlendirme ve tasarım heyecanım, farklı bir moda anlayışı mümkün mü merakıyla, birleşti ortaya Giyi çıktı. 

Sürdürülebilirlik senin için ne anlama geliyor ve nasıl daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşıyorsun?

Daha bilinçli, daha özenli, satınalma davranışlarımızın etkilerini düşünerek, doğayı, tüm canlıları gözeterek, toplumdaki zenginliklerin devamlılığını, samimiyeti ve empatiyi içeren bir yaşam şekli. Kolay değil ama elzem. Eko kaygı yaratmadan herkesin elinden geleni yaptığı bir dünyanın daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum.

Ben kendi adıma, her satınalma kararımda ihtiyacı esas alıyorum, israf etmemeye onun yerine yeniden kullanım, ilerdönüşüm gibi pratikleri hayatımda yaşatmaya çalışıyorum. Dinlemeye, anlamaya, farklılıkları, zenginlikleri kucaklamaya gayret ediyorum.

Daha bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam için önerilerin neler?

Satınalma kararlarımızı ya da yaşama şeklimizi sadece doğaya etkisi bakış açısıyla yorumlamak eksik kalıyor. Benim için bilinçli ve sürdürülebilir yaşam günlük dilden ve davranışlardan başlıyor. Trafikte birbirimize nasıl davrandığımız da çöpümüzü ayırma pratiğimiz kadar önemli bence. İyi uygulamalar konusunda birbirimizden ilham almakla başlayabiliriz mesela. 

Sana gezegenimizin güzelliğini hatırlatarak ilham veren insanlar veya yerler?

Jane Goodall, Victor Ananias, Vandana Shiva, Ege kıyıları, Karadeniz, zeytin ağacıyla domates biber ekebildiğim küçük bahçemiz.

En sevdiğin bitki bazlı ev yapımı yemek nedir?

Evde ne varsa salatası :)

Şu an ne okuyorsun?

The Social Animal - David Brooks

Motton ne?

Keep smiling

← Older Post Newer Post →