''İyi düşün, iyi yaşa, iyi ol! Sen iyi ol ki bütün dünya iyi olsun.''
Biraz kendinden bahseder misin?
Ankara’da doğdum ve büyüdüm. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezunum. Sonrasında Barcelona’da Autonoma Üniversitesi’nde İnovasyon Ekonomisi yüksek lisansı yaptım. 10 sene kadar hem yurtiçinde hem de yurtdışında yönetim danışmanlığı, ilaç ve biyoteknoloji sektörlerinde çalıştım. Bunların arasında işletme yüksek lisansı yapmak için Fransa’da INSEAD’a gittim. Ayrıca gestalt psikolojisi alanında 3 senedir eğitim alıyorum. Profesyonel koçluk eğitimim de var. Çok uzun zamandır da hayatımda yoga ve mindfulness var.
Çakıl kızım ile patili bir aileyiz. Kendisi ayrıca Lindos’un mutluluk lideri olur 😊
Lindos nasıl doğdu?
Aslında Lindos hikayem biraz eskilere dayanıyor. 2009 yılında üniversiteyi bitirip İnovasyon Ekonomisi okumak için Barselona’ya gittim. Orada evde 3 kişi kalıyorduk. Evde 3 adet çöp kutusu gördüğümde herkesin ayrı çöpü var heralde demiştim. Bu benim tamamen çöp ayırma işlemi konusundaki tecrübesizliğimdi tabii ki. Çok utanmıştım. O gün aslında ne kadar kolay çöp atıyoruz diye düşünmeye başlamamın ilk günüydü.
İkinci bir uyanış anım da nasıl yediğimize ve içtiğimize dikkat etmeye başladıysak, evimizi nasıl temizlediğimize de dikkat etmek hem sağlığımız hem de geleceğimiz açısından önemli olduğunu farkettiğimdeydi. Dokunduğumuz her yere temizlik ürünü temas ediyor ve kullandığımız her temizlik malzemesi en nihayetinde kendini denizde veya toprakta buluyor.
Günlük hayatınıza bakın, kullandığımız temizlik ve sabun ürünlerini düşünün. Ön tarafı kocaman renkli yazılarla doludur, arka tarafındaki esas bilmemiz gereken detaylar ise karınca duası gibidir. Buradan yola çıkarak daha sade bir ambalajda hem tamamen doğal ve sürdürülebilir hem de işe yarayan ürünlerin hayalini kurdum. İçeriğinde hangi hammaddelerin olduğunu ve ne işe yaradıklarını bilsek ne güzel olur dedim.
2016 yılında işletme yüksek lisansı yapmak için INSEAD’a gittim. Orada sosyal girişimcilik kavramını duyduğumda oldukça heyecanlandım ve bu heyecan beni bugüne ve Lindos’u sosyal bir girişim olarak kurmaya yönlendirdi.
Sürdürülebilirlik senin için ne anlama geliyor ve nasıl daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşıyorsun?
Sürdürülebilirlik bence yaşamın devamlılığı, insanın ekosistemin içerisinde doğa ile bir harmoni içerisinde yaşaması ve doğaya daha fazla zarar vermeyip iyileştirmenin yollarını bulması.
İhtiyacımız olan şeyleri tüketirken doğaya olan etkimizi en aza indirmek.
İlk başta çöpe atmamaya çalışıyorum. Buna geri dönüşüm de dahil. Sanki çöp attığımızda sihirli bir şekilde yok oluyor diye düşünüyoruz. Aslında bu atıklar çoğu zaman bizim ömrümüzden daha uzun süre dünyada kalıyor. Çöpe attıkça gelecekten borç aldığımızı ve çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakamadığımızı düşünüyorum. Bu sebeple tek kullanımlık ve gereksiz ambalajlı ürünlerden mümkün olduğunca kaçıyorum. Yeniden doldur kullan mantığını her yerde uygulamaya çalışıyorum. Yanımda su mataramı sürekli taşıyorum. Ayrıca doğal içerikli ürünleri tercih ediyorum. Yerli ve doğaya saygılı markaları kullanmaya özen gösteriyorum.
Bununla birlikte hayvansal ürün çok uzun zamandır tüketmiyorum. Vegan beslenme ile hayvanlara ve doğaya zararımız çok daha azalıyor. Et ve süt ürünleri üretilirken çok fazla enerji ve su harcanıyor. Ayrıca dünyanın en büyük sera gazı salımı üretimi ne yazık ki hayvancılıktan geliyor. Meyve sebzeyi de zamanında tüketmeye özen gösteriyorum.
Bisiklete binip bir yerlere gidebilmek çok isterdim ancak ülkemiz şartlarında bu çok geçerli değil ne yazık ki. Elektrikli hybrid araç kullanıyorum. Evimizde kurduğumuz su filtresi sistemi sayesinde cam veya plastik damacanada suyun taşınırken doğaya verdiği zararı engellemiş olduk.
Hızlı modadan oldukça uzağım. Yeni bir giysi alacaksam gerçekten ihtiyacım varsa alıyorum ve yine sürdürülebilir yerli markaları tercih ediyorum.
Bütün bunların dışında doğada ve diğer canlılarla vakit geçirdikçe bugüne kadar yerleşen alışkanlıklarımı daha çok sorguladığımı fark ediyorum.
Daha bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam için önerilerin neler?
Bireysel adımların dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. O yüzden sürdürülebilir yaşam farkındalığının bir kere insanın içine işlendimi çıkmadığını düşünüyorum. Bunu hep eskiden uçaklarda ve belediye otobüslerinde sigara içiliyormuş diye konuşmamıza benzetiyorum. İleride çocuklarımızın da “Eskiden naylon tek kullanımlık poşetler varmış, bol kimyasallı temizlik ürünleri kullanıyorlarmış.” diye konuşacağına eminim.
Kullandığım ürünlerle ilgili kendime ilk sorduğum şey “Nasıl çöpe atmam? Çöpe atmamak için ne yapabilirim? Daha sürdürülebilir bir alternatifi var mı?” oluyor.
Ayrıca nasıl yediğimize içtiğimize dikkat ediyorsak kullandığımız her türlü malzemenin doğal içerikli ve mümkün olduğunca az kimyasal içermesine dikkat etmemiz mühim. Suya veya toprağa karıştığında kirletmeyeceğinden emin olduğumuz ürünleri kullanmamız gelecekteki su ve besin kaynaklarımız açısından oldukça önemli.
Bazı şeyleri bazen ucuz olması sebebi ile veya alışkanlıklarımızdan dolayı kolayımıza geldiği için çok fazla tüketebiliyoruz. En çok neleri tükettiğimizi fark edip oralarda adımlar atmaya başlayabiliriz.
Sana gezegenimizin güzelliğini hatırlatarak ilham veren insanlar veya yerler?
Akdeniz ve deniz kaplumbağaları ☺
En sevdiğin bitki bazlı ev yapımı yemek nedir?
Nohut köftesi ve çilekli semizotu salatası ☺
Şu an ne okuyorsun?
Dijitalin Kitabı mı Olur? – Göksemin Gökalp Özdemir
Motton ne?
Hayat bütün olumsuzluklara rağmen çok güzel. İyi düşün, iyi yaşa, iyi ol! Sen iyi ol ki bütün dünya iyi olsun.