Jale Aylin Obalı & Tolga Obalı - Co-founders of Millawanda Urban Farming

Jale Aylin Obalı & Tolga Obalı - Co-founders of Millawanda Urban Farming

''Daha bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam için en kolay ve bedava yöntemlerle başlayın, ne kadar az atık oluşturmaya başladığınızı görünce duramayacaksınız.''

millawanda urban farming

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1984 yılında İstanbul'da doğdum. 13 yıl uluslararası vergi ve yönetim danışmanlığı yaptım. Evliliğimizin 4. yılında Tolga ile Mahmutşevketpaşa Köyü'ne taşındık. Doğanın içine geri dönmek bizi çok değiştirdi: Daha sakin, daha farkında insanlara dönüştük. "Almak" değil, "yapmak" istemeye başladık. Bu da bizi tarım öğrenmeye, tarımı işimiz yapmaya itti.
 
Millawanda nasıl doğdu?

Eski işim gereği California'da geçirdiğimiz yaklaşık 3 yıllık sürede çalışmalarımıza başladık. Evimize dönüp öğrendiğimiz topraksız tarım sistemlerini kurmaya, uygulamaya başladık. Ege'ye ithafen adımızın Millawanda olmasına orada karar verdik.

Amacımız şehirde yaşayan herkesin bireysel olarak daha ekonomik ve daha kaliteli organik mahsullere ulaşmasını sağlamak, ve onları ürettiğini tüketmeye davet etmek.

Tarım ve bahçeciliği öğrendikçe üretiyor, bildiklerimizi paylaşıyoruz. Ben alaylıyım, Tolga ise şu an 2. üniversite eğitimini tarım teknolojileri üzerine yapıyor.

Sürdürülebilirlik sizin için ne anlama geliyor ve nasıl daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşıyorsunuz?

Bir bitki yetiştirirken gereken zaman, emek ve sabrın ne kadar büyük olduğunu anlamak; onları alıp tüketirken daha akılcı, daha saygılı olmamızı sağlıyor.

Sürdürülebilirlik bir düşünce biçimi; davranış ve alışkanlıklarımızı ekonomik olarak makul ölçülerde her gün biraz daha değiştirebilir, kendimizi eğitebiliriz.

Zeka ve sağduyumuzu anlık değil, uzun vadeli olmaya zorladığımızda sürdürülebilir işler yapabiliriz. Ben bir şeyi satın almadan önce mutlaka durup kendime birkaç soru sormayı alışkanlık haline getirdim.

Aynı ürünün plastik değil ahşap olanını aramaya, çöp ve kompostları ayırmaya, kağıt ve kartonları yakacak olarak kullanmaya, ambalajı en az ürünleri seçmeye başladım.

Daha bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam için önerileriniz neler?

En kolay ve bedava yöntemlerle başlayın, ne kadar az atık oluşturmaya başladığınızı görünce duramayacaksınız :)

Size gezegenimizin güzelliğini hatırlatarak ilham veren insanlar veya yerler?

Tüm Ege Bölgesi, İstanbul Boğazı, Yosemite National Park, Golden Gate Park.

David Attenborough, Jane Goodall.

En sevdiğiniz bitki bazlı ev yapımı yemek nedir? 

Tabbouleh.

Şu an ne okuyorsunuz?

Önce Ekmek - Orhan Kemal

Mottonuz ne?

“Preserve and cherish the pale blue dot, the only home we’ve ever known.” — Carl Sagan

← Older Post