Lindos ile Soru Cevap

Lindos ile Soru Cevap

Lindos’un çıkış noktası neydi?

Hala unutamadığım anılarımdan birisi 2009 yılında Barselona’da yaşarken çöp ayırma işlemi konusundaki tecrübesizliğimdi. Yaşadığım evde neden 3 ayrı çöp kutusu var diye şaşırmıştım. O zaman çok açık bir şekilde çevresel duyarlılıktaki eksikliğimizi anlamıştım. Bu hissiyat beni bugüne ve Lindos’u kurmaya yönlendirdi. 

Nasıl yediğimize ve içtiğimize dikkat etmeye başladıysak, evimizi nasıl temizlediğimize de dikkat etmek hem sağlığımız hem de geleceğimiz açısından önemli. Kullandığımız her temizlik malzemesi en nihayetinde kendini denizde veya toprakta buluyor.

Buradan yola çıkarak daha sade bir ambalajda hem tamamen doğal ve sürdürülebilir hem de işe yarayan ürünlerin hayalini kurdum.

Deniz Kaplumbağaları ile olan hikayeniz nedir?

Akdeniz ve Ege’yi çok seviyoruz. Deniz kaplumbağaları Akdeniz’in simgesi ve Dalyan onların türünün devamlılığı için çok önemli bir bölge. Dişilerinin yumurtladığı sahil İz Tuzu Plajı.

Ürünlerimizi üretirken doğal içerik de olsa doğadan alıyoruz aslında. Sürdürülebilir gelecek için doğadan aldığımızı doğaya geri vermek istiyoruz ve Dalyan’da yer alan DEKAMER – Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ile işbirliği içerisindeyiz. Satın alınan her Lindos ürünü ile yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisine destek oluyoruz.

#TemizTemizlik modelinizden bahsedebilir misiniz?

Ürünlerimiz reçetelerini oluştururken sadece doğaya saygılı ürünler kullandık. Tüm içeriklerimizi %100 şeffaflık çerçevesinde sitemizde yayınlıyoruz ve aynı zamanda bağımsız derecelendirme kuruluşu EWG’nin yayınladığı toksisite skorlarını da gösteriyoruz. Hiçbir şekilde insan sağlığına, hayvan sağlığına veya çevreye zararlı ürünler kullanmıyoruz. Ek olarak geri dönüşümdense yeniden doldurup kullanmayı savunuyoruz ve temizlik şişelerimizi atmamak için REFILL (Yeniden Doldur) Depozito modeli oluşturduk. Böylece kullanılan REFILL ambalajları müşterilerilerimiz bize geri gönderdiğinde döngüsel ekonomi mantığı ile yeniden doldurup kullanıyoruz. 

Sıfır atığı desteklemek için birçok uygulamanız var, bunlardan bahsedebilir misin?

Ürünlerimiz 3 temel kategoride. Bir tanesi geri dönüştürülmüş kağıt ambalajlarda Solid / katı sabunlarımız. İkincisi bir ürünle bütün evin temizliğini halledebileceğiniz konsantre yüzey temizleyicimiz. 1 şişesi 10 şişeye bedel olduğu için plastik kullanımını en az %90 azaltıyoruz. Üçüncüsü REFILL (Yeniden Doldurabileceğiniz) paket ve ayrıca belirli lokasyonlarda REFILL istasyonlarında doldurabileceğiniz sıvı sabun, bulaşık ve çamaşır ürünlerimiz.

Bir birey olarak ortalama yılda 200kg kadar atık üretiyoruz. Bizim ürünlerimizi ve refill modelimizi kullanan evde ortalama yılda en az 80 kadar şişenin çöpe gitmesini engelleyebiliyoruz.

Bugüne kadar yani Lindos’un evlere girmesi ile birlikte neler değişti sayısal özetleyecek olursam:

  • REFILL (Yeniden Doldur) ve konsantre ürünlerimiz sayesinde 7950 şişe çöpe gitmedi.
  • Yaklaşık 34000 litre su boşa harcanmadı
  • 187 kg plastik boşuna kullanılmadı.
  • 436 kg kadar sera gazı atmosphere yayımadı.
  • Ve bütün bunların da ötesinde bugüne kadar 20 tane yaralı deniz kaplumbağasının tedavi ve bakımına eşdeğer miktarda bağış gerçekleştirdik.

Üretim süreçlerinizde nasıl yol izliyorsunuz?

Lindos olarak Türkiye’de yabancı markalara ait temizlik ürünleri kullanmanın ülkemize haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Hem temizlik kültürünün bu kadar geçmişe dayandığı hem de üretim için tüm gerekliliklerin ülkemizde bulunduğunu düşününce, her şeyden önce Türk markalarının Türkiye ekosisteminin başında olması gerektiğine inanıyoruz.

Yerel tedarik zinciri karbon salımı açısından en önemli konulardan biri. Ürünlerimizde kullandığımız hammaddeleri mümkün olduğunca Türkiye'deki üreticilerden tedarik ediyoruz. Bütün ambalajlarımız ve ürünlerimiz Türkiye’de üretiliyor. Ayrıca üretim süresince kullandığımız bütün hammaddeler ekolojik ve sosyal açıdan adil ve duyarlı bir şekilde elde edildiğinden emin oluyoruz.

Şimdi bir süper gücün olsa bu ne olsun isterdin?

Dünyada o kadar çok eşitsizlik, fakirlik ve haksızlık var ki. Bu soruya fantastik kurguya kaçmadan cevap vermek zor😊 Hepimizin kişisel olarak kalbine en çok dokunduğu şeyleri düzelttiği dünyada elimizden geldiğince daha az ambalaj atığı, daha temiz denizler ve daha mutlu deniz kaplumbağaları hayal ediyoruz ve bunun için emek veriyoruz. Dolayısı ile bir süper gücüm olsaydı insan olarak doğaya verdiğimiz zararı iyileştirebilmek ve insanın doğa ile bir harmoni içerisinde yaşadığı iyiliğin hakim olduğu dünyayı geri getirmek isterdim.

Geleceğe bir not bırak:

Lindos olarak evimizi temizlerken dünyamızı kirletmek istemiyoruz. Hayalimiz zararlı kimyasallardan arınmış sağlıklı nesiller, daha az ambalaj kullanarak daha yaşanılır bir dünya. Çok sevdiğimiz deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların Akdeniz’in tertemiz sularında keyifle yaşamasını istiyoruz. Ve tüketerek mutlu olmaktansa yaşatarak mutlu olan bir gelecek diliyoruz.

#YaşatarakMutluGelecek

Bugüne pozitif bir cümle bıraksan, bu ne olurdu?

Hayat bütün olumsuzluklara rağmen çok güzel. İyi düşün, iyi yaşa, iyi ol! Sen iyi ol ki bütün dünya iyi olsun.

← Older Post